4 Ekim 2009 Pazar

Hoş geldiniz

Merhaba:

BBY 606 Araştırma Yöntemleri (Güz 2009) dersinin web blog'una hoş geldiniz.Dersin web sayfası için bkz. http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/fall2009/bby606/bby606dersprog2009.htm

Haftalık takvim için bkz. http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/fall2009/bby606/bby606takvim2009.htm

Bu blog dersle ilgili duyurular, ders programında yapılacak muhtemel ekleme ve değişiklikler için kullanılacaktır. Bunun yanı sıra bu blog'u iletişim için de kullanabilirsiniz. Dersle ilgili sorularınızı, tartışmalarınızı da blog aracılığıyla yapabilirsiniz. Blog'u izlemek ya da blog aracılığıyla mesaj göndermek için bby606.blogspot.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

İyi bir dönem dileğiyle.

-yaşar
tonta@hacettepe.edu.tr

6 Mayıs 2009 Çarşamba

"Fakelore" terimi hakkında

Derste Yaşar Beyin dikkatini çeken terimle ilgi açıklama Milli Folklor Dergisi'nde yayımlanan bir makalede geçtiği şekliyle aşağıdadır. kolaylıklar


‘Fakelore’, çok genel çizgileriyle, araştırmacı ya da yaratıcı yazarların genellikle popüler amaçlarla ürettikleri
yapay, ancak halk yaratımlarına çok yakın, hatta çoğu zaman uzmanların dışında anlaşılamayacak
derece doğallaştırılmış ‘sahte’ halk bilimi malzemesini ifade eder (Şimşek, 2008, s. 84).

5 Mayıs 2009 Salı

etkili sunum teknikleri

Merhaba:
Çoktandır RSS gelmediği için günlüğü unutmuşum tamamen.
Tekrar canlndırlaım, etkili sunum teknikleriyle ilgili bir sunuşla.
-y

http://www.baskent.edu.tr/~gulbahar/dersler/egbe502/egbe-502-09.ppt

1 Nisan 2009 Çarşamba

17 Mart 2009 Salı

NE BULDUĞUNUZU VE NEREDE BULDUĞUNUZU KAYDEDİN

Bu konuyla ilgili Information Research 'de bir araştırma var. Bilgi ihtiyacını karşılamada internette bulununan bilgilere eriştikten sonra daha sonra tekrar ihtiyaç duyduklarında ne gibi davranışların gerçekleştirildiği araştırılmış. Makale 2004 yılında yayımlanmış tam metin erişim mümkün, linki aşağıda

Information behaviour that keeps found things found

Teşekkürler.
:)

10 Mart 2009 Salı

ÖZ YAZIMI VE ETİK KONULAR

Öz yazımı ve makale yazım teknikleri ile ilgili olarak ULAKBİM'in düzenlediği seminerlerde özellikle tıp ve sağlık bilimleri alanında çalışmalar var. 2006 yılında çıkmış Hasan Işın DENER ve Aytaç YILDIZELİ'nin hazılardığı bir bildiriye aşağıdaki linkten PDF olarak erişmek mümkün.

ÖZ YAZMA SÜREÇ VE İLKELERİ

Aşırma, intihal, çalma gibi konuların yanı sıra bilimsel yayınlarda bir de taraf tutma ve ön yargı konuları mevcut bu durumla ilgili olarak yine ULAKBİM tarafından 2008 yılında düzenlenen Sağlık Bilimlerinde süreli yayıncılık sempozyumunda bir bildiri var. PDF olarak tam metnine erişim mümkün.
Bildiri Metni:

Hamdi Akan - BİLİMSEL YAYINLARDA TARAF TUTMA

ders sonrası notu

Merhaba:
Ders sonrasında APA ya da MLA stiline göre nasıl metin içi atıf yapılır, nasıl kaynakça düzenlenir gibi sorulara cevap vermediğimi farkettim. Ama sanırım zaten çoğunuz örneklere bakarak bunu çıkarabilirsiniz. http://www.apastyle.org/ ya da www.mla.org adreslerindeki örneklere bakablirsiniz.

Dersin sonunda söz telif haklarına ve bilgi ekonomisine geldi. İlgilenenlere birkaç "pointer": Derste sözünü ettiğim deniz fenerleri ile ilgili örnek Coase teoremi olarak da biliniyor. Economist'te yayımlanan 2 sayfalık güzel bir makale vardı ama e-kopyasını bulamadım ("Of bees and lighthouses" The Economist February 23, 1991, s. 72-73.) Konuyla ilgili kısa bir değerlendirme için bkz. http://www2.sims.berkeley.edu/courses/is231/f02/bees_lighthouses.htm (yazıda satılık deniz fenerlerinin listesini veren bir link var).

Ali'nin sözünü ettiği asimetrik bilgi teorisiyle Nobel Ödülü alan Stiglitz'in yazıları ve onunla birlikte çalışma yapan gruptan Akerlof'un yazdığı "Limon Pazarı" makalesi ("limon" burada "kötü mal" anlamına kullanılıyor) bilgi ekonomisi açısından önemli. Akerlof'un makalesini yıllar önce okumuştum. Ekonomik teoriyi anlamasam da kullanılmış araba örneğini hala hatırlıyorum. Konuyla ilgili wikipedia makalesi için bkz. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Market_for_Lemons.

Bu konuda Nobel alanlarla ilgili Paul Krugman'ın kısa ama matrak bir yazısı için bkz. http://www.pkarchive.org/column/101401.html

Kolay gelsin.

3 Mart 2009 Salı

bir sosyal deney:)

Soğuk bir Ocak sabahı, bir adam Washington DC'de bir metro istasyonunda, kemanla 45 dakika boyunca altı Bach eseri çalar. Bu süre içinde, çoğu işe yetişme telaşındaki yaklaşık bin kişi kemancının önünden geçip, gider. Kemancı çalmaya başladıktan ancak üç dakika kadar sonra, ilk kez orta yaşlı bir adam kemancıyı fark edip, yavaşlar ve birkaç saniye sonra da gitmek zorunda olduğu yere yetişmek üzere yine hızla yoluna devam eder.Kemancı ilk "bir" dolar bahşişini bundan bir dakika kadar sonra alır. Bir kadın yürümesine ara vermeksizin parayı kemancının önüne koyduğu kaba atarak, hızla geçer, gider. Birkaç dakika sonra, bir başka adam duraklayıp eğilerek dinlemeye başlar, ancak saatine göz attığında, işe geç kalmamak için acele ettiğini belirten ifadelerle hızla yoluna devam eder.En fazla dikkatle duran ise üç yaşlarında bir oğlan çocuğu olur. Annesinin çekiştirmelerine rağmen, çocuk önünde durur ve dikkatle kemancıya bakar. En sonunda annesi daha hızlı, çekiştirerek çocuğu yürümeye zorlar. Oğlan arkasına dönüp dönüp kemancıya bakarak, çaresizce annesinin peşinden gider. Buna benzer şekilde birkaç çocuk daha olur ve hepsi de anne, babaları tarafından yürümeye devam için zorlanarak, uzaklaştırılırlar. Çaldığı 45 dakika boyunca kemancının önünde sadece 6 kişi, çok kısa bir süre durur. 20 kişi duraklamadan, yürümeye devam ederek, para verir. Kemancı çaldığı süre içinde 32 dolar toplar. Çalmayı bitirdiğinde ise sessizlik hakim olur ve kimse onun durduğunu fark etmez, alkışlamaz. Hiç kimse onun dünyanın en iyi kemancısı Joshua Bell olduğunu ve elindeki 3,5 milyon dolarlık kemanla, yazılmış en karmaşık eserleri çaldığını anlamaz. Oysa Joshua Bell'in metrodaki bu mini konserinden iki gün önce Boston'da verdiği konser biletleri ortalama 100 dolara satılmıştı... Bu gerçek bir hikayedir ve Joshua Bell'in öylesine bir kılıkla metroda keman çalması, Washington Post gazetesi tarafından algılama, keyif alma ve öncelikler üzerine yapılan bir sosyal deney gereği kurgulanmıştır. Sorgulanan şeyler; sıradan bir yerde, uygunsuz bir saatte güzelliği algılayabiliyor muyuz? Durup ondan keyif alıyor muyuz? Beklenmedik bir ortamda, bir yeteneği tanıyabiliyor muyuz? İdi...Bu deneyden çıkarılacak kıssadan hisse ise, dünyanın en iyi müzisyeni, dünyadaki en iyi müziği çalarken, önünde durup, dinleyecek bir dakikamız dahi yoksa, başka neleri kaçırıyoruz acaba? )

2 Mart 2009 Pazartesi

www.ktunnel.com -----Milgram Experiment (Derren Brown)
Etik mi? Değil mi?

28 Şubat 2009 Cumartesi

%88 DEMOKRASİ-%48 ORDU ???

derste sözü geçen anket ile ilgili The Guardian'ın haberi. Ankete ilişkin örneklemin nasıl oluşturulduğunu merak ettim doğrusu:)
Bu arada eleştiriler çok ağır olmuş sanki.
http://www.guardian.co.uk/world/2009/feb/23/turks-xenophobic-conservative-poll

19 Şubat 2009 Perşembe

makale değerlendirme ödevi

Merhaba:
Kimlerin hangi makaleleri inceleyecekleri, hangilerini okuyacakları aşağıda verilmektedir. Kararını verenler bu belgeyi günlerlerse hem herkes farklı makaleleri incelemiş olur, hem de sizin incelediğiniz makaleyi varsa okuyanları görebilirsiniz.
1 numaralı makale incelenecek makale, 2 ve 3 ise okunacak makaleler. Okunacak makaleler hanesi boş olanlar da bildirirse ekleriz.
-y

Güleda 1. Identifying Web search session... 2. Stochastic Modeling of Usage Patterns... 3. Using Clustering Techniques ...

Tolga 1. Using Clustering Techniques ... 2. Stochastic Modeling of Usage Patterns... 3. Identifying Web search session...

Haydar 1. Stochastic Modeling of Usage... 2. Predicting the Relevance of a Library Catalog... 3. The Costs of Providing Electronic Journal Access. . .

Gökçe 1. Vegetarianism & eating disorders... 2. Cellular telephone use ... 3. Using Clustering Techniques . . .

Irmak 1. Turkish university students' attitudes towards rape 2. Vegetarianism
and eating disorders. . . 3. AIDS knowledge and educational needs. . .

Hamid 1. Ugly crimes .2. Identifying Web search session patterns... 3.Carrots, Sticks and Broken Windows.

Eda 1. Problems of Nepotism... 2. Stochastic Modeling of Usage Patterns...
3. Cellular telephone use...

Can 1. AIDS knowledge and educational needs. 2. Predicting the Relevance of a Library Catalog... 3. Identifying Web search session patterns...

Güven 1. Predicting the Relevance of a Library Catalog Search 2. Identifying Web search session patterns. . . 3. Being emotional during decision making

17 Şubat 2009 Salı

SPSS Ödevi I

Merhaba:
SPSS I ödeviyle ilgili veri dosyalarınızı "adınız.doc" olarak ilgili dizine (http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2009/bby606/spss-odevi/) attım.
Makale listesindeki bir kırık bağlantıyı/yanlış bağlantıyı düzelttim.
Kolay gelsin.
-y

9 Şubat 2009 Pazartesi

Hoş geldiniz

Merhaba:

BBY606 Araştırma Yöntemleri (Bahar 2009) dersinin web blog'una hoş geldiniz.

Dersin web sayfası için bkz. http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2009/bby606/bby606dersprog2008.htm

Haftalık takvim için bkz. http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2009/bby606/bby606takvim2009.htm

Bu blog dersle ilgili duyurular, ders proramında yapılacak muhtemel ekleme ve değişiklikler için kullanılacaktır. Bunun yanı sıra bu blog'u iletişim için de kullanabilirsiniz. Dersle ilgili sorularınızı, tartışmalarınızı da blog aracılığıyla yapabilirsiniz.

İlk dersten sonra dersi alanların adlarını blog'a ekleyeceğim. Daha sonra blog'u izlemek ya da blog aracılığıyla mesaj göndermek için bby606.blogspot.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

İyi bir dönem dileğiyle.

-yaşar
tonta@hacettepe.edu.tr